top of page

Angst als fietser, Valpartij!

Een mooie vraag die voor mij zeker past in de 3e etappe. Zie nog even het filmpje van Laurens ten Dam door de ogen de mecanicien.


Hoe word je je angst de baas als je met een grote groep zo dicht op je voorgangers en zijgangers zit? Bijvoorbeeld bij een wedstrijd ga je hierdoor al snel een rustige plek opzoeken achterin het peloton waardoor je geen kans meer maakt om te winnen.

Bij mezelf kwam er heel wat naar boven van de valpartijen die ik zelf meegemaakt hebt. De keer dat ik alleen aan het trainen was voor de Parel van de Veluwe. Ik viel met 40 km p/u op een recht stuk fietspad. Achteraf bleek dat er een steen uit het fietspad boven op de andere lag waardoor ik gelanceerd werd. De hele rechterkant van mijn lijf lag open, geen vel meer te zien. Andere valpartijen zal ik je besparen.

Angst Ik ken de angst van in het peloton zitten, zeker na deze momenten. Ik zoek zelf altijd de veiligheid op. Een plek aan de buitenkant zodat ik het idee heb dat ik eruit kan. Het liefst bij de eerste. Of helemaal achteraan. Als ik goed in vorm was en zelfverzekerd merkte ik dat ik makkelijker in de buik van het peloton durfde te rijden. Het gaat dus vaak om de basiszaken in het leven, het liefst hebben we vrijheid.

Vrijheid Hoe kun je daar komen? Door 7 stappen te zetten. Stap 1 Veiligheid Stap 2 Verbondenheid Stap 3 Zelfstandigheid Stap 4 Eenheid Stap 5 Seksualiteit Stap 6 Verantwoordelijkheid Stap 7 Vrijheid.

Er is geen stap weg te denken en geen stap over te slaan. We hebben ze allemaal nodig. Ik hoor je denken dat is wat ver gezocht. Voor mij heeft dit de laatste jaren echt gewerkt. Ik was me bewust van deze stappen. In het dagelijks leven en op de fiets. Ik zie dat ze me zeker met het fietsen veel geven. Fietsen is voor mij vrijheid.

Wat herken jij? De momenten van succes geven je vertrouwen. Door dingen vaak te doen en met succes krijg je vertrouwen. De angst houdt mij (ons) vaak af van wat we werkelijk willen. Na ervaringen van bijvoorbeeld zo’n valpartij duurt het altijd even voordat je weer vertrouwen hebt. Als er motivatie is om te winnen of succes te hebben, heb je dit er vaak wel voor over. Dan zie je de angsten niet. Als je slechter in je vel zit, dan komen de angsten sneller naar boven. Herken jij de angst van vallen? Wat heb jij eraan gedaan om deze te overwinnen?

Fietsgroet Leo

#TourdeFrance2015