top of page

Geeft eten energie?

Erg populair op dit moment is het effect van voeding op de sportprestatie. Ik zag 11 juli een artikel in dagblad Trouw en op 12 juli ging de uitzending bij NOS Tour over voeding. Ik ben blij dat daar veel vragen over binnenkomen. In 2003 werd bij mij CVS (Chronisch Vermoeidheid Syndroom) vastgesteld. Sinds ik hier volledig van hersteld ben in 2012, is gezond leven erg belangrijk voor mij.

Anders eten

Enige tijd geleden las ik in het boek ‘Koud Kunstje’ van Koen de Jong en Wim Hof (Iceman) iets over het 5 Fast Diet. Je eet 5 uur per dag (bij voorkeur van 17:00-22:00) en je vast de andere 19 uur (alleen water en kruidenthee). Intuïtief wist ik meteen: dit is iets voor mij. Ik heb vaker gevast en in die periodes voel ik me scherp, helder en energiek. Tijdens het vasten worden je zieke cellen vervangen door nieuwe gezonde cellen.

Het is toch bijzonder dat in deze tijd waarin we veel weten over wat gezond is, er zoveel mensen ziek worden. Hoe kunnen we dit verklaren? Vroeger was je als man overdag aan het jagen en ‘s avonds kon je eten, als je wat had gevangen. Nu hebben we eten in overvloed. Medisch word je aangeraden om meerdere keren per dag kleine porties te eten. Maar werkt dit? We worden immers steeds zwaarder.

Meer energie

Afgelopen acht weken ben ik de 5 Fast Diet gaan toepassen. Ik voel me er super bij. En is dit gezond of niet? Ik ben 5 kg afgevallen en heb 5% minder vet, meer energie en meer spiermassa. Het belangrijkste is dat ik de dagelijkse dipjes niet meer heb. Ik werk gewoon en beweeg en sport meer. Op 11 juli heb ik met een groep het grote ‘rondje’ IJsselmeer gereden. De totaal gereden afstand is 352 km in 11 uur 11 minuten en 11 seconden, een gemiddelde van 31,4 km p/u. Op de avond ervoor heb ik om 22.00 voor het laatst gegeten. Na ongeveer 6 uur fietsen (200 km) heb ik om 13 uur voor het eerst gegeten. Ik heb ervoor alleen gedronken: 2 bidons met koude kruidenthee en 4 met water. Mijn ervaring is: de explosieve krachtexplosies zijn mogelijk iets minder, maar ik hoef de tour niet te rijden. Ik ben verrast hoeveel energie ik had zonder te eten. Ik voel me super fit en ben snel hersteld.

Inzichten

Ik at drie keer per dag omdat iedereen dit doet en omdat men zegt dat dit gezond is: “Neem een goed ontbijt”, “Eet niet voor je gaat slapen”. Heb jij het ooit bewust anders gedaan? Nu ik 19 uur per dag vast, is het goed te zien dat ik de neiging heb om te eten als het lastig wordt, als het spannend is, als ik stress heb. Er zitten in ons eten stoffen die stimuleren dat we meer gaan consumeren. Emotie eten. En in ons zit de natuurdrang van overleven. Op is op, straks heb ik niks meer. Herken je dat? Die zak chips, die reep chocolade, die moeten op.

Voeden in plaats van vullen

We laten de voedingsindustrie mooi uitziende producten fabriceren. Het ziet er lekker uit en smaakt prima. Maar in hoeverre kunnen we bij deze producten nog over ‘eten’ spreken. Ze vullen ons, maar voeden ze ook? Wil je echt je lichaam voeden? Eet voeding die je lichaam goed kan afbreken, verwerken en inbouwen. Laat je inspireren door onze voorouders, de jagers en verzamelaars. Er is een makkelijke vuistregel: ga voor natuurlijk en puur. Dat geldt voor het voedingsmiddel, de herkomst ervan en hoe het bewerkt is. That’s it. De rest kun je in het schap laten liggen. Dat is nog eens efficiënt en voordelig boodschappen doen!

Tot slot

Ik kan hier uren over praten en schrijven. Gezondheid en zorg voor je lijf boeien me enorm. Als je vragen hebt, stuur me gerust een mail.

#voeding #Fiets #TourdeFrance2015 #fietsen #vasten #eten #WimHof #sport #Chimpanzee #CVS #KoendeJong #gezondheid

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page