top of page

Klik – op de pedalen

Heb jij je wel eens gerealiseerd hoe jij op de pedalen zit of staat? Je voeten zijn een belangrijk contactpunt bij het fietsen. Op elke fiets zitten pedalen. Hoe groter het contactvlak met je voeten op de pedalen, hoe meer kracht je kunt zetten en des te meer steun je ervaart. Vooral bij de duwende beweging is dit belangrijk. Zodra we omhoogtrekken of op een hobbelige weg rijden, verliezen we contact.

Vroeger

Toen ik in 1980 begon met toerfietsen gebruikte ik pedalen met teenhaken en riempjes eromheen, touclips riempjes genoemd. In die periode begonnen de renners met klikpedalen. Ik moest daar niks van hebben, ik was bang er niet uit te kunnen klikken bij een stoplicht of val. Uiteindelijk toch maar proberen. Ik was inmiddels wedstrijden gaan rijden en het hele peloton reed ermee. Ik had snel spijt dat ik het niet eerder gedaan had. Het voelde juist veiliger, meer contact, stabieler en efficiënter.

Montage

Je monteert de pedalen met een inbus of sleutel 15. Je draait deze naar de achterkant van de fiets om ze eraf te draaien en naar de voorkant van de fiets om ze erop te draaien. Doe een likje montagepasta op het schroefdraad. Er staat vaak een L voor links en een R voor rechts.

Hoe begin je met klikpedalen

Mijn ervaring is dat mannen snel klikpedalen aanschaffen, vrouwen hebben wat meer tijd nodig. Ze willen ontspannen oefenen en er zelfvertrouwen in krijgen. Wij geven graag klik-workshops om veilig te oefenen. En we geven graag wat tips. Zoek een steunpunt op of houd de muur vast en klik een paar keer in en uit. Als je weer los wilt, beweeg dan je hak naar buiten. Er zit vaak een veer op die in te stellen is zodat je makkelijker in en uit klikt. Als je afremt en het lukt niet om uit te klikken, panikeer dan niet, als je weer wat trapt maak je weer snelheid en val je niet zomaar om.

1 met de fiets

Ik heb ontdekt dat het veel veiliger fietst met klikpedalen omdat je meer één met de fiets bent. Omdat je kunt duwen èn trekken met klikpedalen, haal je meer uit de training, je beweging wordt efficiënter. Je leest hierover in mijn eerdere blog. Ik schrijf graag een volgende keer over de voor- en nadelen van de verschillende soorten. Als je nu al meer wilt weten, mail me dan kan ik je een persoonlijk antwoord geven.

Fietsplezier

Het is leuk om dagelijks een onderwerp te behandelen. Ik fiets zaterdag een ‘rondje’ IJsselmeer, ruim 300 km op 1 dag. Dat wordt genieten met het mooie weer. Ik hoop dat jullie ook lekker kunnen fietsen. Lukt het niet omdat je ergens een probleem ondervindt, laat het me weten. Ik kijk graag met je mee,

groet, Leo

#Fiets #TourdeFrance2015 #fietstechniek #fietsen #pedalen #mannen #vrouwen #tour #Shimano

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page